Σχετικά με μας
Ο ξυλότορνος είναι ένα εργαλείο στο όποιο έχουμε την δυνατότητα επεξεργασίας του ξύλου σε κυκλικά σχέδια.
Περιστρέφοντας το ξύλο και χρησιμοποιώντας ειδικά σκαρπέλα δημιουργούμε κατασκευές. Όπως μια απλή παιδική σβούρα ,πόδια στήριξης τραπεζιών η καρεκλών, κηροπήγια ,κάγκελα για ξύλινες σκάλες η περιφράξεις ξύλινες, στειλιάρια για εργαλεία πόμολα και άλλες πολλές χρήσεις
Η λέξη ξυλοτορναδόρος σήμερα γίνεται όλο και πιο σπάνια ,η αίτια είναι η απλοποίηση του σχεδιασμού των επίπλων (κατασκευάζονται λιγότερα κλασικά έπιπλα)
Η τέχνη κορυφώθηκε στην δεκαετία 70 – 80 με την οικονομική ανάπτυξη τότε που έδινε την δυνατότητα αγοράς κλασσικής επίπλωσηςΞυλότορνος.docx (162)
ΞΥΛΟΤΟΡΝΟΣ -COME BACK
Παλιά μου τέχνη κόσκινο ή το μάθε τέχνη και άστηνε, κάπως έτσι ξαναπιάστηκα με τον τόρνο.
Μετά από είκοσι χρόνια βλέποντας το εργαλείο μέσα στις αράχνες, αποφάσισα συναισθηματικά να ξαναβάλω μπρος.
Την τέχνη την έμαθα από τον παππού και τον πατέρα μου, οι οποίοι κατασκεύαζαν στον τόρνο, (όταν ακόμα υπήρχαν τα κάρα), τη βάση του τροχού που στηρίζονταν οι ξύλινες ακτίνες, τα λεγόμενα καράολα.
Έκτοτε, περίπου στη δεκαετία του 70 – 80, τα ξυλοτορνευτά είδη είχαν κυρίαρχο λόγο στα έπιπλα. Τορναριστά πόδια σε τραπέζια και καρέκλες, κάγκελα τορναριστά στα πλαϊνά των σαλονιών, βάσεις από τορνισμένους κορμούς σε 50Χ50 διάσταση στήριζαν στρόγγυλα μεγάλα τραπέζια, κάγκελα σε ξύλινες σκάλες και εξωτερικούς χώρους κ.α.
Μετά με την επικράτηση της μοντέρνας λιτής γραμμής στα έπιπλα, το επάγγελμα άρχισε σταδιακά να φθίνει.
Ψάχνοντας παρατήρησα, ότι στην πόλη μου την Θεσσαλονίκη ελάχιστοι απόμειναν.
Δεν γνωρίζω αν κάποιοι νεότεροι ασχολούνται και πόσοι είναι.
Το επόμενο που με εντυπωσίασε ψάχνοντας στο YouTube ήταν ότι κατάλαβα πως στο εξωτερικό, υπάρχουν αρκετοί που με μεράκι φτιάχνουν αριστουργήματα, συγκολλώντας ξύλα σε διάφορους χρωματισμούς και με τα σκαρπέλα τους και την φαντασία τους δημιουργούν μοναδικά έργα τέχνης.
Ακόνισα λοιπόν και εγώ τα σκαρπέλα μου και ξεκίνησα. Περιμένω να συνομιλήσω με όποιον ενδιαφέρεται για ανταλλαγή γνώσεων.
Οι χρήστες μας
Εδώ μπορείτε να περιγράψετε ένα χαρακτηριστικό χρήστη και γιατί αυτό το project είναι σημαντικό σε αυτόν. Καλό είναι να δώσετε κίνητρα στους επισκέπτες σας ώστε να επανέλθουν στην ιστοσελίδα σας.